Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μέρες Εβδομάδας- Ανάδυση Γραμματισμού

Για να φτιάξουμε το καθιερωμένο ημερολόγιο διαλέγουμε με ποιο θέμα θα ασχοληθούμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών ή και τα δικά μας
Φέτος ήταν το διάστημα
Ξεκινάμε να μαθαίνουμε τις ημέρες της εβδομάδας με τη σειρά.
Στη συνέχεια κάθε μέρα που έρχεται συζητάμε 

  • Με ποιο γράμμα αρχίζει το όνομά της, ή ποια φωνούλα ακούγεται στην αρχή
  • Μπορούμε να βρούμε και άλλες λέξεις που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα;
  • Να φτιάξουμε μια ιστορία για κάθε μέρα
  • Να βρούμε και ένα όνομα για τον ήρωα της ιστορίας μας που να έχει το ίδιο αρχικό με την ημέρα (κεφαλαία-πεζά)
  • Μπορούμε να βρούμε και έναν πλανήτη που να έχει το ίδιο αρχικό γράμμα;
  • Με την ευκαιρία μιλάμε για τα χρώματα, τους μύθους, χωροχρονικές έννοιες, γεωγραφία και χάρτες και πολλά άλλα...


Δευτέρα


Η Δήμητρα ήταν ένα κοριτσάκι που ζούσε πάνω σε ένα δεντρόσπιτο. Κάθε φορά ονειρευόταν να ταξιδέψει στο διάστημα. ‘Ένα βράδυ είδε πως φόρεσε τη διαστημική στολή της , ανέβηκε στο διαστημόπλοιό της και ξεκίνησε για τον κοντινό διαστημικό σταθμό για παρατηρήσει την τεράστια καταιγίδα στον πλανήτη Δία. Καθώς μπήκε μέσα και κοιτούσε έξω από το παράθυρο, είδε έναν δράκο να πετάει και δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια του. Γρήγορα έτρεξε και τον έβαλε μέσα. Ρώτησε γιατί έκλαιγε και αυτός της είπε πως πονάει το δόντι του. Κάλεσε αμέσως τότε τον δεινοσαυρο-οδοντογιατρό για να τον κάνει καλά!!!

Τρίτη
Ο Τάκης ο αστροναυτάκης , που αγαπούσε το τιρκουάζ, αποφάσισε με τον αγαπημένο του φίλο τον τίγρη να ταξιδέψουν στο διάστημα. Με το τηλεσκόπιο του κοιτούσε τους αστερισμούς του Τοξότη και του Ταύρου. Τον παραξένεψε ο Τρίτωνας, ο δορυφόρος του Πλούτωνα, γιατί γυρνούσε αντίθετα από τους άλλους δορυφόρους και πλανήτες. Ήθελε λοιπόν να πλησιάσει κοντά και να δει καλύτερα όλα αυτά. Έβαλε σε ένα τάπερ τυρί, το ακούμπησε πάνω στο τραπέζι, μέχρι να ετοιμαστούν.  Φώναξε τον τίγρη και μπήκαν στον ταυοπύραυλό τους. Το ταξίδι ξεκίνησε και όλα πήγαν τέλεια!!!!

Τετάρτη

Η Τοσοδούλα με το τριανταφυλλί φόρεμα ήταν ένα μικροκαμωμένο κοριτσάκι που έπαιζε πολλά μουσικά όργανα, ταμπούρλο, τύμπανο και τρομπέτα. Μια μέρα παρακάλεσε τον φίλο της , τον Τάκη τον Αστροναυτάκι, να την πάει ένα μακρινό ταξίδι στον Τιτάνα, τον δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου. Και για τον ευχαριστήσει του έφτιαξε μια τούτρα. Αυτός της χάρισε τουλίπες και τριαντάφυλλα και μια τριανταφυλλί τιάρα!!

Πέμπτη

Ο Πάρης ζούσε στο Παρίσι, αλλά για τις Αποκριές ήρθε στην Πάτρα. Από το παράθυρο του έβλεπε πιερότους με πατίνια και άλλους μασκαράδες να κάνουν παρέλαση. Μόλις τελείωσε το καρναβάλι, πέταξε με τον πύραυλό του στον πλανήτη Ποσειδώνα, που πήρε το όνομά του από τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. 


Παρασκευή


Κάθε Παρασκευή η Παρασκευούλα, η πρασινομαλλούσσα  έκανε πειράματα σε περίεργα σωληνάκια και δοχεία. Τις άλλες μέρες της άρεσε να παίζει πιγκ πογκ, να πλένει πιάτα και ποτήρια, να φοράει τα πάνινα παπούτσια της , να πηγαίνει σε παραστάσεις και να χτυπάει παλαμάκια. Αγαπημένα της ζωάκια ήταν το πούμα και πασχαλίτσα. Επίσης, αγαπούσε πολύ το μύθο της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, τον θεό του Κάτω Κόσμου, γι αυτό και ήθελε να επισκεφθεί τον παγωμένο πλανήτη  Πλούτωνα.
 Σαββάτο 

Ο Στέλιος και η Σάσα, τα αδέλφια  με τα σιέλ μαλλιά, ζούσαν σε ένα σπίτι παρέα με τον σκύλο τους. Μια μέρα πήραν από μια σακούλα και ξεκίνησαν για το σιτοβολώνα να μαζέψουν ανάμεσα από τα στάχια σιτάρι. Πέρασαν μπροστά από ένα σιντριβάνι και τους σταμάτησε ένα σαλιγκάρι.«Θέλω να γνωρίσω το σύμπαν και να επισκεφθώ τη Σελήνη» τους είπε. Ο Στέλιος και η Σάσα του πρότειναν να ανέβει σε μια μαγική σκούπα και να κάνει την ευχή του και αυτή θα πραγματοποιηθεί!!

Κυριακή

Η Κορίνα , η Κοκκινομάλλα ήταν φίλη κολλητή της Κοκκινοσκουφίτσας. Παίζανε συχνά κρυφτόκαι κρυβόταν ανάμεσα στους θάμνους, μέσα σε κιβώτια, πίσω από τα δέντρα. μια μέρα πήραν το κανό τους και πήγαν για ψάρεμα. Πιάσανε κουτσομούρες, ένα καλαμάρι και έναν καρχαρία. Ο καρχαρίας για τον αφήσουν ελεύθερο χάρισε στα κορίτσια κολιέ φτιαγμένο με κοχύλια και κοράλλια. Τα κορίτσια δέχθηκαν και γύρισαν στο δάσος με τα υπόλοιπα θαλασσινά. Άναψαν προσεχτικά φωτιά, τα ψήσανε και ξάπλωσαν κάτω και προσπαθούσαν να διακρίνουν τον Κρόνο με τους δακτύλιούς του.

1 σχόλιο: