Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ομάδα Νηπιαγωγών: Νέο Υπουργικό επικοινωνιακό παιχνίδι... Αύξηση του ωραρίου στα Νηπιαγωγεία!!!

 


Νέο Υπουργικό επικοινωνιακό παιχνίδι...

Αύξηση του ωραρίου στα Νηπιαγωγεία!


Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερώθηκαν για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί για Υπουργική απόφαση που αυθαίρετα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

Ακόμη μια απόδειξη της έλλειψης σεβασμού και στήριξης στον εκπαιδευτικό του Δημόσιου σχολείου, που αγωνίζεται καθημερινά δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, να κρατήσει ζωντανή την εκπαίδευση των παιδιών.

        Είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, η απουσία διαλόγου για τα θέματα παιδείας με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα συλλογικά όργανα και η επιβολή αποφάσεων, που αποτελούν κυβερνητική επιλογή και προέρχονται από τη λογική και την άποψη λίγων «αρίστων-αρεστών» και προφανώς ασχέτων με την λειτουργία και τα προβλήματα των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί λόγω της επιστημονικής αλλά και της επαγγελματικής τους ιδιότητας, ως γνώστες της σχολικής πραγματικότητας, έχουν κάθε δικαίωμα, να συμμετέχουν και να έχουν άποψη ως ισότιμα μέλη, με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, σε διαδικασίες εκπαιδευτικών αλλαγών.

Αντί αυτού, αποφασίζονται αλλαγές με πρόσημο το νεοφιλελευθερισμό, και βαπτίζονται μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης αποφάσεις, που καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την επιστημονικότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών.

Με ποια λογική αυξάνεται το διδακτικό ωράριο κουρελιάζοντας για ακόμη μια φορά το Π.Δ.79, χωρίς καμία αιτιολογία; Στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία-δημοτικά, που θα έχουν την ίδια ώρα αποχώρησης με ποιο τρόπο θα υπάρξει ασφάλεια και αποστάσεις, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός;

Η επιβολή αποφάσεων και η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας, αποτελούν τα  χαρακτηριστικά αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής, που θεωρεί μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού τα ανοιχτά παράθυρα και όχι τη μείωση του αριθμού των παιδιών στις τάξεις.

Που μοιράζει μάσκες μετά από σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας, αλλά δεν προσλαμβάνει καθαρίστριες σε εξάωρη βάση.

Που καλεί για επιμόρφωση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δέκα μήνες μετά την πρώτη αναστολή των σχολικών μονάδων.

 

Διεκδικούμε:

 

·       Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, όπως γίνεται σε όλη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή προσμέτρηση των επιπλέον διδακτικών ωρών ως υπερωρίες. Το ωράριο των νηπιαγωγών είναι θεσμοθετημένο με  Υπουργική Απόφαση 127187/Ε1/2016 - ΦΕΚ 2524/Β/16-8-2016

·       Κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας σε όλο το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωγείου.

 

·       Προγραμματισμός και εξεύρεση λύσης για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των νηπιαγωγείων. Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

 

·       Μείωση της αναλογίας του αριθμού των παιδιών ανά νηπιαγωγό σε 15 ή πρόβλεψη δεύτερου νηπιαγωγού στο τμήμα

 

·       Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε κάθε ομάδα όμορων νηπιαγωγείων

 

Η υγειονομική κρίση που ζούμε, δυστυχώς, αποτελεί χρυσή ευκαιρία για το Υπουργείο να περάσει ό,τι μέτρο βολεύει την πολιτική του, αλλάζοντας ριζικά τη μορφή του σχολείου, αδιαφορώντας για την ποιότητα στην εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να διατείνεται μια κυβέρνηση ότι κατά αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης μπορεί να επαίρεται για την αναβάθμιση ενός δημόσιου κοινωνικού θεσμού. Είναι λοιπόν προφανές σε τι θεσμούς αποσκοπούν.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν πρόσκαιρο «πολιτικό παράγοντα», σε κανέναν δήθεν ειδικό, σε κανέναν προσκυνημένο του πολιτικού συστήματος, να αποφασίζει, χωρίς εμάς.

Βάζουμε φραγμό στα γνωστά επικοινωνιακά τους παιχνίδια, στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

 

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, το ποιοτικό δημόσιο νηπιαγωγείο!

 

Πάντα μπροστά στους αγώνες!

 

Για την ομάδα νηπιαγωγών

Βέτα Κορωναίου                       Ελευθερία Νάτσια

Βάσω Μαλέα                              Σοφία Απιδοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου